drogFOKUS är den största nationella konferensen inom ANDT-området. Tveka inte att kontakta oss om du behöver mer information.
IMPORTANT DATES
Konferens: 26–27 oktober 2022
Anmälan öppnar våren 2022
Kl. 10.00 – 10.45
Invigningstal
Utdelning av årets drogforskningspris
Samt mycket mer
Karin Tegmark Wisell, Generaldirektör på Folkhälsomyndigheten
Johan Fritz, Stadsdirektör Jönköpings kommun
Pristagare av årets drogforskningspris
Kl. 11.00 – 12.00
ANDTS-strategin och myndigheternas arbete – Linda Brännström på Folkhälsomyndigheten berättar om ANDTS-strategin och myndigheternas ANDTS-arbete på nationell nivå.
Linda Brännström, Folkhälsomyndigheten
Kl. 12.00 – 13.30
Polisens arbete på sociala medier
Polisens arbete på sociala medier syftar till att öka närvaron och synligheten genom att finnas på plats och skapa förtroende för det brottsförebyggande- och trygghetsskapande arbetet i nära relation med olika intressenter på nätet.
Patrullering på nätet
Polisen ska vara där medborgarna är men den digitala världen är i mångt och mycket ett outforskat område. Inom myndigheten pågår ett utvecklingsarbete för att öka förmågan till nätpatrullering, hur metoder, teknikstöd och juridik sätts samman för att kunna ge stöd till insatser utifrån den digitala lägesbilden.
Mer information kommer
Kl. 13.30 – 14.15 Huvudspår
En presentation om hur det kunskapsbaserade ANDTS-förebyggande arbetet kan flytta fram sina positioner, bland annat med utgångspunkt i gemensamma risk- och skyddsfaktorer.
Jessika Spångberg, Folkhälsomyndigheten
Anna Waldenby, Jönköpings kommun
Joel Sterckx, Jönköpings kommun
Kl. 13.30 – 14.15 Vård och Behandling
Med utgångspunkter i kärnkomponenter för samverkan presenteras två lärande exempel. Kriminalvårdens modell Insluss och SiS koncept SiSam för strukturerad skolöverlämning.
Kristina Landemark Kriminalvården
Hans Koljonen, Statens institutionsstyrelse
Tobias Lundberg, Statens institutionsstyrelse
Fler medverkande kommer.
Kl. 13.30 – 14.15 Brottsförebyggande, tillgänglighet, ANDTS
Under seminariet kommer vi beskriva en Regional strategi mot narkotika (exempel Skåne), vi kommer presentera metodstödet www.drogfriaplatser.se samt lyfta lokala/kommunala exempel på arbete och utmaningar i det förebyggande arbetet.
Ann Rönnäng, Polisregion Väst
Annika Wågsäter, Länsstyrelsen Skåne
Fredrik Granhag, Länsstyrelsen Västra Götaland.
Kl. 14.30 – 15.15 Huvudspår
Passet utgörs av två delar. En presentation om hur spel och spelproblem ser ut hos unga och föräldrar samt vilka samband som finns, bland annat ur ett jämställdhetsperspektiv. En andra presentation fokuserar på hur spelproblem bidrar till ojämlikhet i hälsa och på vissa grupper med förhöjd risk för problem, som personer med ADHD och utlandsfödda.
Anna Månsdotter Folkhälsomyndigheten
Magdalena Lagerlund, Folkhälsomyndigheten
Kl. 14.30 – 15.15 Vård och behandling
Integrerad verksamheter och arbetssätt är viktiga för personer med samsjuklighet. Presentation av två exempel från lokal nivå. BoP-teamet som arbetar med samtidig behandling av beroende och psykiatrisk problematik. Boendet Bruksborg för personer med beroende. Ett arbetssätt som bidrar till både brukarnas delaktighet och personalens lärande.
Helen Birch, Jönköpings Kommun
Mathias Ivansson, Region Jönköping
Fler medverkande kommer.
Kl. 14.30 – 15.15 Brottsförebyggande, tillgänglighet, ANDTS
Handel med narkotika via internet ökar och postleveranser sker i hela Sverige. Narkotikaklassade läkemedel, dopningspreparat, vapen och explosiva varor är exempel på illegala varor som levereras via post- och paketflödet.
Arbetsmetoden som presenteras involverar post- och paketleverantörer i lokalt drog- och brottsförebyggande arbete, för att öka tryggheten för personal som hanterar försändelser. Metoden tas fram av representanter från Polismyndigheten, Tullverket, kommuner samt länsstyrelserna i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtlands län. Den ska fungera i mindre och glest befolkade kommuner för mer jämlika förutsättningar för drog- och brottsförebyggande arbete i hela landet. I synnerhet när ny lagstiftning träder i kraft.
Mats Burman, Länsstyrelsen i Norrbottens län
Robert Janeheim, Polismyndigheten
Kl. 15.15 – 15.45
Spel om pengar
Daniel Harre, Spelberoendes riskförbund
Jessika Spångberg, Folkhälsomyndigheten
Kl. 15.45 – 16.30 Huvudspår
Hur ser användningen ut av tobak och nya nikotinprodukter i Sverige? En presentation om tobak, nya nikotinprodukter och ökat snusande hos unga kvinnor.
Marknadsföring och tillsyn av tobaksreklam – Vet du vad som gäller för tobaksreklam? Huvudregeln är att det är förbjudet att marknadsföra tobaksprodukter. Däremot är det tillåtet med viss marknadsföring inne på försäljningsstället.
Martina Zetterkvist, CAN
Astrid Hjertaker, konsumentverket
Philip Ivarsson, konsumentverket
Fler medverkande kommer.
Kl. 15.45 – 16.30 Vård och behandling
Integrerad vård är en viktig nyckel till framtidens insatser för personer med komplexa behov. Två exempel: Presentation av arbetet inom ramen för Socialstyrelsens regeringsuppdrag – pilotprojekt mellan SiS, BUP och Socialtjänst. Riddarnäset, ett gemensamt HVB mellan Region Värmland och länets alla kommuner.
Gunilla Pettersson, Staten institutionsstyrelse
Pär Johansson Förbundschef, Värmlands läns Vårdförbund
Peter Gustafsson, Enhetschef
Kl. 15.45 – 16.30 Tillgänglighet av ANDTS bland barn och unga
Narkotikamarknaden har förändrats och genomgått en professionalisering, bland annat genom nya strukturer för smuggling, monopol på vissa försäljningsplatser och en ökad tillgänglighet för köpare. Sociala medier, chattappar och internetsförsäljning underlättar för köpare att komma i kontakt med säljare. Studien ger en bred nulägesbild av narkotikabrottslighetens aktörer och organisationsformer – från smuggling till distribution och gatuförsäljning samt internetförsäljning och köpare på olika marknader.
Kontinuitet, uthållighet och samverkan både nationellt och internationellt krävs om arbetet med narkotikabekämpning ska lyckas. Polis-myndighetens femåriga narkotikastrategi sätter fokus på att utveckla åtgärderna för att minska förekomsten av narkotikahandel på offentliga platser. Därtill utveckling av arbetsmetoderna och samverkan med berörda myndigheter för att öka upptäcktsrisken och lagföringen gällande illegal handel med narkotika.
Katharina Tollin, BRÅ
Marcus Sverdén, NOA, UC ÖST
drogFOKUS är den största nationella konferensen inom ANDT-området. Tveka inte att kontakta oss om du behöver mer information.
Konferens: 26–27 oktober 2022
Anmälan öppnar våren 2022