Ingår i det digitala programmet

Program poddscen

I år testar vi ett nytt grepp. På poddscenen kan du ta del av samtal och forskning direkt från vår scen i foajén. Oavsett om du deltar digitalt eller är med på plats så kan du följa programmet på poddscenen. 

drogfokus

Karin Falck

Moderator på POD-scenen

Jag har ett förflutet som TV-producent bland annat för Kalla Fakta och Samhällsredaktionen på Sveriges Television. Idag arbetar jag som leg. psykolog inom vuxenpsykiatrin i Skaraborg och halvtid som handläggare på Sveriges kommuner och regioner (SKR) med frågor som rör segregation. Jag brinner för att sprida kunskap och trivs i sammanhang där det uppstår en dialog mellan människor

Onsdag 26 oktober

Kl. 13.00 – 13.20

Polisens arbete på sociala medier

Polisens arbete på sociala medier syftar till att öka närvaron och synligheten genom att finnas på plats och skapa förtroende för det brottsförebyggande- och trygghetsskapande arbetet i nära relation med olika intressenter på nätet. Intervju med Benjamin Prom och Johanna Andåker.

Harm reduction

Fokus på detta samtal med Anders Printz är hälsa för personer med skadligt bruk eller beroende  – harm reduction.

Kl. 15.20 – 15.35

Fikasnack vid poddscenen

Ett samtal med avstamp i den tidigare presentationen om spel om pengar. Medverkar gör Daniel Harre från Spelberoendes riksförbund och Jessika Spångberg från Folkhälsomyndigheten.

drogfokus

Benjamin Prom

Polismyndigheten

Mitt namn är Benjamin Prom och jag har arbetat som polis i 16 år. Jag är gruppchef för områdespolisen Norrköping och älskar mitt jobb! Jag brinner för långsiktigt, brottsförebyggande arbete i samverkan både internt och externt.

drogfokus

Anders Printz

Samsjuklighetsutredningen, Socialdepartementet

Jag heter Anders Printz och leder den statliga samsjuklighetsutredningen som ska se ansvar och huvudmannaskap hos personer som har skadligt bruk eller beroende och samtidigt ett annat psykiatriskt tillstånd. Jag har arbetat med av och till psykisk hälsa i olika roller under hela mitt yrkesliv. Bland annat har jag varit avdelningschef på Socialstyrelsen och samordnare för statens insatser inom området psykisk ohälsa. Under hösten 2022 är jag interimschef för Uppdrag psykisk hälsa på SKR.

drogfokus

Daniel Harre

Spelberoendes Riksförbund

Arbetade i kasinobranschen i nästan 10år och utvecklade då ett osunt förhållande till pengar samt ett spelberoende. Varit spelfri sedan hösten 2017 och är sedan 2021 förbundsordförande för Spelberoendes Riksförbund. Engagerar mig för att andra ska undvika hamna i samma situation som jag själv gjorde.

drogfokus

Jessika Spångberg

Folkhälsomyndigheten

Jessika Spångberg är utredare på Folkhälsomyndigheten på enheten för spelprevention och ANDTS-samordning.

Torsdag 27 oktober

Kl. 09:35 – 09:55

Yoga med Kristina Lasan från Yogabeat

Virtual reality i KBT program för beteendeförändring

Elisabet Nyberg och Susanne Larsson från Kriminalvården berättar om det forskningsprojekt som Kriminalvården gör tillsammans med Rättspsykiatrin i Växjö. I projektet används virtual reality (VR) som en del i KBT-program för att få till beteendeförändring genom beteendeaktivering/rollspel/övning. Du som är på plats kan själv testa på VR-glasögonen,

Kl. 12:50 – 13:00

Dopning

Samtal om 100 % Ren Hårdträning. Medverkande är Fredrik Rönnberg från polismyndigheten och Charlotta Rehnman Wigstad från CAN.

Kl. 13:00 – 14:00

Avslutning

Vad tar du med dig efter drogFOKUS? Var med i vår interaktiva utvärdering direkt på plats! Vi bjuder även in Sabina Kapetanovic, lektor i psykologi, till ett samtal kring vikten av att kunna omsätta kunskap och forskning till praktik. Dessutom avslöjar vi vinnarna i den stora drogFOKUS-tävlingen. Vem vet egentligen mest om arrangörerna?

Att omvandla forskning till praktik, och tvärtom! – Samtal med Sabina Kapetanovic

Sabina Kapetanovics forskningsområden rör ungdomars riskbeteenden (substansbruk, kriminalitet och gaming), sexuella trakasserier och psykisk hälsa och betydelsen av föräldrar och föräldrabarnrelationen för ungas utveckling. Sabina utvärderar bland annat föräldraskapsstödsprogrammet Trygga Föräldrar som riktar till föräldrar med utländsk bakgrund som lever i social utsatthet med tonårsbarn och driver projektet om betydelsen av föräldrabarnrelationer för behandling av gaming problematik hos barn och unga inom BUP. Samtalet tar sin utgångspunkt i Sabinas forskning och kommer bland annat handla om hur forskning och kunskap kan omvandlas till förebyggande arbete som leder till en förändring.

drogfokus

Elisabet Nyberg

Kriminalvården

Elisabet arbetar som programutbildare inom svenska Kriminalvården och brinner extra mycket för beteendeförändring genom beteendeaktivering/rollspel/övning och är just nu med i forskningsprojektet (Kriminalvården och rättspsykiatrin i Växjö) att involvera VR; virtual reality, i KBT program.

drogFokus

Susanne Larsson

Kriminalvården

Susanne Larsson heter jag och är utbildad beteendevetare med inriktning neurologi och kognition och specialiserad kring belöningscentret och hjärnans kemi. Nu jobbar jag som programledare i kriminalvården med utgångspunkt Anstalt. Här arbetar jag med olika påverkansprogram för olika typer av brottslighet. På frivården arbetar jag mestadels med organiserade nätverk och andra våldsbenägna personer som dömts till program och har hög risk för återfall. Inom kriminalvården är jag också behjälplig med att ta fram data kring forskning med VR-teknik för vidare utveckling av nya program. I min bakgrund har jag bla. sysslat med öppenvård inom missbruk, psykiska funktionsnedsättningar och missbruksboende. Jag har också drivit en Öppenvårdsmottagning och varit en av pionjärerna kring regeringens 10 punktsprogram som bildade CaseManagement i Sverige. ”Det viktigaste i livet är inte vart du varit – utan vart du är på väg”.

drogfokus

Kristina Lasan

Yogabeat

Kristina Lasan driver Yogabeat i Jönköping och har en stor passion för att möta människor. Drivkraften att hjälpa människor att må bättre på många olika sätt har resulterat i över 10 års erfarenhet som yogalärare (traumaanpassad yoga, yinyoga och vinyasa yoga) och som massageterapeut i djupgående massage. Blev 2020 nominerad till Årets yogalärare.

Sabina Kapetanovic

Högskolan Väst

Sabina Kapetanovic är docent i psykologi vid Högskolan Väst och forskar om sociala relationer och barn och ungas utveckling. Mer specifikt handlar Sabinas forskning om föräldrabarnrelationer, ungdomars psykiska hälsa och riskbeteenden, såsom kriminalitet, alkohol och gaming, och implementering och utvärdering av sociala insatser till barn och föräldrar. Sabina är också involverad i projekt som rör barn och ungas positiva utveckling i och utanför skolan.

Arrangörer

drogFOKUS
drogFokus utställare
drogFOKUS
© Copyright - drogFOKUS 2022