Material från föreläsningarna

Jenny Rangmar
På drogFOKUS föreläser Jenny om regional satsning för att höja kunskapsnivån om negativa effekter av cannabis.
Vill du veta mer?
Hälso- och sociala effekter av icke-medicinsk användning av cannabis
https://www.lansstyrelsen.se/download/18.15ddfd0e16ed55d34793beb/1602772860495/2019-44.pdf
Vägledning till studiematerial om hälso- och sociala effekter av icke-medicinsk användning av cannabis
https://www.lansstyrelsen.se/download/18.f2dbbcc175974692d28b53/1605535759348/20020-19.pdf

Camilla Nystrand
Jag gör ekonomiska utvärderingar av folkhälsoinsatser och prognoser av framtida potentiella kostnadsbesparingar som folkhälsoarbete kan leda till.
Jag tycker att det är särskilt angeläget just nu att samhällsaktörer använder sig mer av evidensbaserade insatser, att man har strukturer för att följa upp och utvärdera ANDTS-arbetet med relevanta indikatorer, och att ett tvärsektoriellt samarbete etableras för att kunna finansiera rätt saker i rätt tid.
På drogFOKUS föreläser Camilla om hälsoekonomiska konsekvenser relaterade till användning av anabola steroider i Sverige. Ett forskningsuppdrag från Folkhälsomyndigheten.

Henriette Wallén Warner
Jag har bland annat studerat alkohol- och drogprevalensen hos cyklister och försökt besvara frågan om varför många väljer att ta cykeln även när de är alkoholpåverkade. Dessutom har jag studerat hur cykelförmågan, men även beslutsfattandet, försämras hos cyklister i labbmiljö i takt med att alkoholintaget ökar upp till 0.8 promille. I detta sammanhang tycker jag det är extra angeläget att fortsätta studera cyklisters motoriska- och kognitiva förmåga i mer verklighetstrogna trafikmiljöer och i situationer där deltagarna själva valt hur mycket alkohol de vill dricka.
På drogFOKUS föreläser Henriette om cykling under alkoholpåverkan.

Per Molander
Per Molander har under lång tid ägnat sig åt frågor kring välfärd och ojämlikhet med tonvikt på det offentligas roll. Som ordförande i Jämlikhetskommissionen har han lett arbetet med att analysera mekanismer bakom ojämlikhet i levnadsvillkor ur ett livscykelperspektiv. I kommissionens betänkande betonas barns uppväxtvillkor och betydelsen av förebyggande åtgärder i arbetet med att skapa ett samhälle präglat av jämlikhet, god hälsa och allmän tillit.
På drogFOKUS samtalar Per med generaldirektören för Folkhälsomyndigheten Johan Carlson om jämlikhet i hälsa: En gemensam angelägenhet.

Anders Printz
Anders Printz är särskild utredare för att se över samordning och samverkan kring personer med missbruk och beroende och samtidigt en eller flera andra psykiatriska diagnoser. Anders har arbetat med psykisk ohälsa i flera olika roller bland annat som regeringens samordnare inom området 2012-2015. Till vardags är han kanslichef på Vårdförbundet.
Vad är viktigast för att personer med samsjuklighet ska få en förbättrad hälsa och livssituation? På drogFOKUS har du möjlighet att ge input till Anders Printz arbete.
Fotograf: Ulf Huett

Julius von Wright
Julius är journalist och har skrivit om beroende- och missbruksproblematik under de senaste 10 åren. Han är chefredaktör för Alkohol & Narkotika, en populärvetenskaplig tidskrift som ges ut av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.
Han har tidigare jobbat på den vetenskapliga tidskriften Nordic Studies on Alcohol and Drugs med deras populärvetenskapliga sajt www.popNAD.com och följt ANDTS-området ur ett nordiskt perspektiv.
2018 tilldelades han Svensk förening för Beroendemedicins Mediadiplom.
Julius är moderator under drogFOKUS 2020.

Lina Pastorek
Lina Pastorek arbetar som samordnare för ANDTS-frågor på Socialstyrelsen. Lina är statsvetare med erfarenhet från regeringskansliet där Lina arbetat bland annat med narkotikapolitik och hälso- och sjukvårdsfrågor men också arbetat på flera olika myndigheter.
På drogFOKUS ger Lina, tillsammans med Zophia Mellgren, en Crash course i kunskapsbaserat vård- och behandlingsarbete; Från nationella riktlinjer och kunskapsstöd till vård och insatsprogram om skadligt bruk- och beroende.
Gunnel Hensing
Gunnel leder projektet Kvinnor och alkohol i Göteborg. Hon har på uppdrag av Folkhälsomyndigheten och tillsammans med universitetslektor Evelina Landstedt vid Karlstad universitet gjort en kartläggande litteraturöversikt om vad forskning säger om vilken roll alkohol och narkotiska preparat spelar vid våld i nära relationer. Är våldet en direkt effekt av påverkan av alkohol och droger eller är sambanden mer komplexa? Finns det någon svensk forskning? Finns det forskning om alkohol, droger och våld i nära relationer samkönade relationer? Det här är exempel på några frågor som presentationen ger svar på. Litteraturöversikten kommer att publiceras vid Folkhälsomyndigheten.
På drogFOKUS föreläser Gunnel om en kartläggande litteraturöversikt om alkohol, narkotika och våld i nära relationer.

Johan Carlson
På drogFOKUS redogör Johan för ANDT-strategin och samtalar med Per Molander om om jämlikhet i hälsa: En gemensam angelägenhet.

Zophia Mellgren
Zophia Mellgren, är samordnare för missbruk och beroendefrågor på avdelningen för vård och omsorg, Sveriges Kommuner och Regioner. Hon har en mångårig erfarenhet av arbete med kvalitet- och utvecklingsfrågor på både nationell- och regional nivå med inriktning på frågor som rör psykisk hälsa, psykiatri, socialpsykiatri, missbruk och beroende.
På drogFOKUS ger Zophia, tillsammans med Lina Pastorek, en Crash course i kunskapsbaserat vård- och behandlingsarbete; Från nationella riktlinjer och kunskapsstöd till vård och insatsprogram om skadligt bruk- och beroende.

Peter Tudén
Vi har sedan någon månad tillbaka öppnat upp en ny verksamhet Tillnyktringsenheten. Förutom vårdenhetschef är jag klinisk programområdesledare i regionen för området beroende, som är ett av 7 kliniska programområden.
Arbetet syftar till att säkra en jämlik och resurseffektiv vård för länets invånare, genom en samlad och systematisk planering, implementering, utvärdering och förbättring av programområden i ett länsperspektiv.
Jag anser att den höga narkotikadödligheten i Sverige är särskilt angeläget just nu inom ANDT-området. Fortsatt arbete med att dela ut naloxon för att minska den opioidrelaterade dödligheten.
På drogFOKUS medverkar Peter i ett panelsamtal om Verksamheter som arbetar med integrerade insatser- vad kan vi lära av det arbete som bedrivs?

Lena Hallengren
Jobbar för att vården och omsorgen ska funka, oavsett vem du är eller var i landet du bor.
Vi behöver ha ett större fokus på preventiva insatser riktade mot barn och unga. Det behövs t.ex. insatser för att påverka barn och unga för att få dem att avstå bruk av ANDTS, alternativt skjuta fram debuten när vi talar om alkohol. Det minskar risken för att utveckla ett framtida missbruk.
Lena inledningstalar på drogFOKUS.
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Marie Arliden
Jag har följt målgruppens utveckling och har aktivt jobbat för att vi ska utveckla ett individanpassat arbetssätt utifrån klienternas behov. Många av kvinnorna i vår målgrupp har varit aktuella både inom socialtjänst och psykiatrin under många år och personer med samsjuklighet behöver insatser som stabiliserar och motiverar i riktning mot bättre levnadsförhållanden och livsvillkor.
Inom LVM är det viktigt att vi jobbar utifrån myndighetens uppdrag och i samverkan med socialtjänst och psykiatri. Arbetet med att hitta rätt mottagare för vidare arbete med klienten. En av de stora utmaningarna i LVM-vården som jag kan se att vi utvecklar med våra metoder och insatser på institutionen
På drogFOKUS medverkar Mariei ett panelsamtal om Verksamheter som arbetar med integrerade insatser- vad kan vi lära av det arbete som bedrivs?